SVP Schoonmaak: ‘We houden van een schone wereld’
“We leven op een mooie planeet en dat willen we graag zo houden,” zegt André Ponsen, directeur van SVP Schoonmaak. “Het schoonhouden van kantoren en de omgeving van onze opdrachtgevers is onze core business. En daar blijft het niet bij. Ook onze eigen omgeving, in het groot gedacht onze wereld, willen we zo schoon mogelijk houden. En dat doen we op verschillende manieren.”
“Ons startpunt lag bij het verduurzamen van de inhoud van ons vak. We zijn gecertificeerd voor het Keurmerk Schoon waarvan de NEN4400-1-norm (SNA-norm) de basis vormt. We voldoen aan de ISO 9001 én VCA-eisen zodat voor alle medewerkers en directie de kwaliteit van de dienstverlening en het veilig en gezond werken de hoogste prioriteit is én blijft. Schoonmaakmiddelen worden niet altijd geassocieerd met duurzaamheid maar we hebben daar een belangrijke stap in gemaakt. Daar waar het kan voeren we de schoonmaakwerkzaamheden uit met gestabiliseerd ozon water (SAO). Dat ozonwater maken we zelf aan met een SAO Dispenser. Op projecten waar we deze Dispenser niet kunnen inzetten maken we gebruik van Green Care Professional producten van Werner & Mertz. De producten hebben het keurmerk Cradle to Cradle en het EU-Ecolabel. Zij zijn duurzaam en milieuvriendelijk en worden geproduceerd met plantaardige hernieuwbare grondstoffen.”
Ontwikkeling duurzaamheidsjaarverslag
Ponsen: “Nu de inhoud goed op orde is kijken we verder en dan kom je natuurlijk uit bij het verduurzamen van je mobiliteit. Vanuit onze opdrachtgevers krijgen we soms wel de vraag wat we aan verduurzaming doen. We willen natuurlijk graag voorop lopen en daarom hebben we als actief lid van onze brancheorganisatie Schoonmakend Nederland deelgenomen aan het zogenaamde Duurzaamheidslab. Dit betrof een samenwerking met collega-bedrijven onder leiding van twee professionals waarbij wij een duurzaamheidsjaarverslag hebben ontwikkeld voor MKB bedrijven in de schoonmaakbranche. Met de informatie en plannen in dit verslag kunnen wij onze opdrachtgevers informeren hoe wij met verduurzaming aanpakken omgaan.”
Duurzame mobiliteit moet ook praktisch zijn
Het partnerschap van het Netwerk Duurzame Mobiliteit hoort ook bij het zetten van duurzaamheidsstappen. Het is prettig dat we binnen het netwerk goed geïnformeerd worden over relevante onderwerpen. Zo waren we laatst aanwezig bij een themabijeenkomst over laadpalen. Dat is voor ons een actueel onderwerp. We hebben 40 bedrijfswagens waarvan er nu al een aantal hybride of elektrische rijden. Voor sommige medewerkers is het laden een tijdrovende klus: ze hebben geen laadpaal voor de deur of in de wijk dichtbij en ze zijn tekort aanwezig bij een klant om daar te laden. Voor medewerkers die een paar uur bij een klant of project werken, ligt dat heel anders. We kijken daarom ook of we fietsen in de wijk kunnen neerzetten en we overwegen de aanschaf van een Cargo bike. Een elektrisch aangedreven driewieler met opslagruimte voor de materiaal en middelen van de schoonmaakmedewerker. Voor ons bedrijf geldt dat het vooral praktisch moet zijn.”
Aanpassen mobiliteit op basis van data
“We hebben van de leverancier software uitgeleverd gekregen om data te verwerken hoe medewerkers naar de klanten gaan. Die informatie moeten we ook aanleveren voor de Wet CO₂-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit. Op basis van die uitkomsten bepalen we wat de beste vervoersopties zijn voor onze medewerkers. Vanuit de cao krijgen medewerkers vanaf 60 kilometer woon-werkverkeer de maximaal fiscaal onbelaste vergoeding. Vanaf 1 januari 2025 is dat zelfs vanaf 20 kilometer, maar als zij voor het werk naar het Havengebied moeten of de Botlek vergoeden we dat ook. Het gaat erom dat zij op een goede en snelle manier op het werk kunnen komen.”
“Het OV wordt nu al volledig vergoed en medewerkers die willen fietsen kunnen een lening afsluiten om een fiets aan te schaffen. Die lening wordt dan in kleine gedeelten van het salaris ingehouden. Fijn aan zo’n systeem is dat de fiets gewoon hun eigendom is.”
Snelheid, Vakmanschap en Passie, dat is SVP
SVP Schoonmaak is een familiebedrijf. 19 jaar geleden startte Ponsen dit bedrijf samen met zijn zwager Dimitri van Vliet. De zwagers hadden daarvoor in uiteenlopende functies in de schoonmaaksector gewerkt dus ze wisten wat ze deden. Inmiddels telt het bedrijf meer dan 300 medewerkers. “Een familiebedrijf zijn we zeker,” zegt Ponsen trots. “Vaak zijn de ouders bij ons in dienst en komen ook de kinderen bij ons werken. En dat is ook zo in onze familie. Mijn vrouw is kwaliteitscontroleur in de zaak, mijn jongste zoon heeft zich toegelegd op specialistische reiniging en mijn oudste zoon is accountmanager en gaat actief aan de slag met de acquisitie.”
SVP is gespecialiseerd in het schoonmaken en schoonhouden van kantoorgebouwen, bedrijfspanden in de industrie en havengebied, in de zorg, wooncomplexen, het onderwijs en de automotive. Tot de dienstverlening behoort ook het specialistisch reinigen van vloeren, meubilair, diepte reinigen van (groot)keukens en sanitair, glasbewassing en gevelreiniging.