Onderhoud en mobiliteit in Alblasserdam In gesprek met Nico Treure en Thom van der Boon
- Interview
De komende jaren vinden ingrijpende wegwerkzaamheden plaats in Alblasserdam en omgeving. Recent waren er werkzaamheden aan de A15 en binnenkort is de brug over de Noord aan de beurt. Deze werkzaamheden hebben een grote impact op het verkeer en de lokale bedrijvigheid. We spraken met Thom van der Boon, adviseur Economie en Bedrijvigheid bij de gemeente Alblasserdam, en Nico Treure, belangenbehartiger voor ondernemers op de bedrijventerreinen in Alblasserdam, over de uitdagingen, oplossingen en de rol van communicatie in dit proces.
Het belang van onderhoud
Onderhoud aan wegen en bruggen is een absolute noodzaak, maar het brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Volgens Thom van der Boon is uitstel geen optie. "Onderhoud moet gebeuren. Als je het uitstelt, worden de gevolgen alleen maar erger. Kijk maar naar de Van Brienenoordbrug, waar door uitstel de situatie onveiliger lijkt te worden. Oponthoud door werkzaamheden is pijnlijk, maar noodzakelijk."
Voor de ondernemers in Alblasserdam betekent dit echter wel dat ze voorbereid moeten zijn op hinder en mogelijke verstoringen in hun bedrijfsvoering. Thom benadrukt dat de gemeente en betrokken partijen hard werken aan een goede informatievoorziening om de overlast te beperken.
De rol van communicatie
Een belangrijk onderdeel van het proces is de communicatie met de lokale ondernemers. Zowel de gemeente als Zuid-Holland Bereikbaar speelt hierin een cruciale rol. Thom van der Boon vertelt dat er regelmatig nieuwsbrieven en updates worden verstuurd. Ook worden er gesprekken gevoerd met bedrijven. "We houden onze ondernemers op de hoogte via e-mails en LinkedIn. Als het echt dringend is, kunnen we snel schakelen met gerichte berichten."
Ook Nico Treure, die zich inzet voor de belangen van de ondernemers op de bedrijventerreinen, beaamt het belang van tijdige communicatie. “Bij ons gaat er regelmatig een nieuwsbrief uit. Als de situatie dat vraagt, kunnen we snel inspelen met speciale meldingen. Het is belangrijk dat we goed op de hoogte blijven, zodat we onze leden zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.”
De knelpunten: A15 en Brug over de Noord
De grootste zorgen voor bedrijven in Alblasserdam liggen bij werkzaamheden aan de A15 en de Brug over de Noord. Deze verkeersaders zijn van belangrijk voor het dorp, maar staan ook bekend om hun knelpunten. Nico geeft aan dat vooral het kruispunt bij de Staalindustrieweg en Grote Beer een groot probleem vormt. "Dat kruispunt loopt nu al vol. Er zijn plannen om dat te verbeteren, maar tegen de tijd dat die worden uitgevoerd, is de situatie mogelijk alweer achterhaald."
Volgens Nico zijn er beperkte oplossingen: “Meer asfalt is niet de oplossing. Gedragsverandering en het stimuleren van alternatieve vervoersopties, zoals fietsen en openbaar vervoer, is de weg vooruit. Maar de interesse vanuit de ondernemers is nog niet groot genoeg.”
De uitdaging van gedragsverandering
Ondanks de inspanningen om alternatieve vervoersoplossingen aan te bieden, zoals fietsplannen, blijft de interesse bij ondernemers laag. “We hebben recent nog een fietsplan voorgesteld, maar we kregen slechts twee reacties, waarvan één afwijzend,” vertelt Thom. "Ondernemers zien de urgentie nog niet, en vaak komt de motivatie pas als de problemen echt voelbaar worden."
Nico vult aan: “Zolang het probleem nog niet direct merkbaar is, blijft het lastig om mensen te overtuigen. Er moet eerst een knelpunt ontstaan voordat er actie wordt ondernomen.”
Alternatieven en toekomstige oplossingen
Thom ziet wel mogelijkheden voor verandering, maar benadrukt dat de infrastructuur in Alblasserdam beperkingen kent. "We hebben geen treinstation, geen tram of metro. Er zijn enkele buslijnen en de waterbus, maar voor veel mensen blijft de auto de meest efficiënte optie. Alblasserdam ligt aan de F15-fietsroute, wat de fiets een aantrekkelijker alternatief maakt, maar de keuze voor de auto is nog te gemakkelijk."
Zowel Thom als Nico zien de noodzaak om te blijven communiceren en blijven aandringen op alternatieven, Het doel is om gedragsverandering op lange termijn te realiseren en mobiliteit in de regio te verduurzamen.
De ondersteuning van Zuid-Holland Bereikbaar
Beide heren benadrukken de belangrijke rol die Zuid-Holland Bereikbaar speelt in de communicatie en ondersteuning. Tom: "Informatievoorziening is de basis. We moeten onze inwoners en bedrijven goed informeren over de plannen, alternatieven blijven bieden en hen hiervoor enthousiasmeren, zoals het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven ons ook weten te vinden om eventuele zorgen te kunnen uiten."
Nico voegt toe: "Ondernemers willen best hun steentje bijdragen, maar het is vaak de medewerker die overtuigd moet worden. Als er alternatieven worden aangeboden, moeten die goed toegankelijk en aantrekkelijk zijn."