Hoe Nieuw Reijerwaard werkt aan slimme mobiliteit

Hoe bereidt Nieuw Reijewaard zich voor op de toekomst? Hoe ga je met elkaar de uitdaging aan om te bouwen aan een bereikbaar, duurzaam en veilig bedrijventerrein, nu én in de toekomst? Ondernemers, vervoerders, overheden en mobiliteitsexperts bogen zich over dit vraagstuk en richten hun pijlen vooral fietsen, openbaar vervoer én verkeersveiligheid.

Van scan naar actie

Eerder werd onder werkgevers op het terrein een mobiliteitsscan uitgevoerd. Veel medewerkers komen nog altijd met de auto. Maar er is een flinke potentie voor meer fietsgebruik en OV. Hoe maken we die overstap aantrekkelijker? En, wat kunnen bedrijven hun medewerkers concreet bieden?

Swapfiets als flexibele fietsoplossing

Een van de presentaties kwam van Swapfiets. De bekende fietsen met de blauwe band bieden bedrijven een laagdrempelige manier om medewerkers op de fiets te krijgen. Hun concept – een maandabonnement inclusief onderhoud, verzekering en pechhulp – sloot naadloos aan op de behoefte van veel aanwezigen: gemak, flexibiliteit en ontzorging.

Patrick de Winter van Swapfiets liet zien hoe werkgevers Swapfietsen kunnen inzetten als mobiliteitsoplossing of als secundaire arbeidsvoorwaarde. Via parkmanagement zouden bedrijven zelfs gezamenlijk een aanbod kunnen doen. “Bij voldoende deelname kunnen we het servicegebied uitbreiden en eventueel een gezamenlijke kick-off organiseren,” aldus De Winter.

Openbaar vervoer: kansen en knelpunten

De bereikbaarheid per bus blijft een heikel punt. Op dit moment zijn er slechts enkele haltes op het terrein, wat voor veel medewerkers betekent dat ze nog een flink stuk moeten lopen – soms tot een kwartier. RET, de vervoerder in de regio, gaf aan open te staan voor gesprekken over nieuwe haltes, mits er voldoende reizigerspotentieel is. Daarbij spelen ook veiligheid, routegeschiktheid en ruimtelijke inpassing een rol. Er is afgesproken dat Parkmanagement en Zuid-Holland Bereikbaar hierover in gesprek gaan met RET, met input van de werkgevers op het terrein.

Fietsenstalling bij station: kleine investering, groot gemak

Voor wie met de trein naar het werk komt, biedt NS een bewaakte fietsenstalling aan. Voor €65 per jaar kan een medewerker hier veilig zijn fiets parkeren. Dit zou collectief geregeld kunnen worden via het parkmanagement. Zo’n kleinschalige maatregel maakt de reis met OV direct aantrekkelijker – zeker in combinatie met een Swapfiets of andere (elektrische) fiets.

Duurzaam vervoer met hulp van de overheid

Een andere belangrijke kans kwam voorbij in de vorm van de COVER-subsidie. Deze landelijke regeling is bedoeld voor collectieve mobiliteitsoplossingen bij MKB-bedrijven. Daarmee kunnen bijvoorbeeld shuttle-diensten of fietsprojecten worden gefinancierd. Voor Nieuw Reijerwaard is het idee om een pilotproject op te zetten waarin vervoer van en naar het NS-station en het gebruik van e-bikes wordt gestimuleerd. Met hulp van Zuid-Holland Bereikbaar en de resultaten uit de mobiliteitsscan is de onderbouwing voor de subsidieaanvraag al grotendeels aanwezig.

Verkeersveiligheid: een urgent signaal

Tot slot kwamen zorgen over verkeersveiligheid uitgebreid aan bod. Vooral de kruisingen rond het terrein, vrachtwagens die parkeren op onveilige plekken en gebrekkige fietsinfrastructuur vormen volgens meerdere aanwezigen een risico. “Er gaat hier een keer iets goed mis als we niets doen,” werd er gezegd. Het plan is om bij de volgende bijeenkomst een verkeersveiligheidsdeskundige uit te nodigen om de situatie in kaart te brengen en concrete aanbevelingen te doen. Ook verkeersremmende maatregelen en betere bebording worden onderzocht.

Samen vooruit

De bijeenkomst eindigde met een positieve noot: veel partijen willen hun schouders zetten onder betere mobiliteit en zijn bereid hierin te investeren.

Meer informatie of interesse in deelname aan het mobiliteitsproject?