Het MKB sportief aan de slag met duurzame mobiliteit
- Evenement
Het MKB sportief aan de slag met duurzame mobiliteit
“Na dit half uur twijfel je niet meer wat je kunt doen om collega’s fit het pensioen te laten halen en welke rol mobiliteit daarin speelt.” Op maandag 14 oktober 2024 gaf Elske van de Fliert een presentatie op het MKB Festival van MKB Rotterdam Rijnmond in het Sparta Stadion. Centraal stond het thema "Sportief aan de slag met duurzame mobiliteit". De kernboodschap van de sessie was duidelijk: door medewerkers aan te moedigen om duurzamer te reizen, blijven ze fitter en kunnen ze gezonder hun pensioen halen.
Kubus op, Kubus af
Om de deelnemers actief te betrekken, werd een "Kubus op, Kubus af"-quiz gespeeld. Mobiliteit binnen organisaties is een hele puzzel om te leggen, daarom is het goed om er ook eens op uit te zoomen. Wat gebeurt daar nu precies en wat zijn de behoeftes van medewerkers? Met stellingen zoals "de ov-forens loopt drie keer zoveel als de auto-forens" en "mensen die fietsen naar hun werk zijn gemiddeld een dag per week minder ziek", werden misvattingen over duurzame mobiliteit opgehelderd. De quiz benadrukte de positieve effecten van duurzame mobiliteit op de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. Want wie wil er nu niet meer knuffelhormoon aanmaken door naar z’n werk te fietsen?
Drie praktische tips voor duurzame mobiliteit
Het hoofddoel van de workshop is om meer mensen op een andere manier naar hun werk te laten reizen. Een voorbeeld hiervan is een ‘fiets naar je werk dag’, maar dat kan natuurlijk ook een week, ‘thuis werk dag’ of ‘reis met het ov naar je werk dag’ zijn. Wat heb je nodig om dat de organiseren?
1. Faciliteiten op orde (capaciteit)
Zorg dat de werkplek de juiste faciliteiten biedt om fietsen te stimuleren, zoals een veilige fietsenstalling en kleedruimtes. Ook kan een fietsplan met reiskostenvergoedingen medewerkers motiveren. Een ‘fietsambassadeur’ op de werkvloer kan het fietsen verder bevorderen.
2. Organiseer een fiets naar je werk dag/week (gelegenheid)
Speciale acties zoals een ‘fiets naar je werk week’ kunnen een enorme boost geven aan fietsmobiliteit. Met de toolbox van Zuid-Holland Bereikbaar en een projectteam binnen het bedrijf is het organiseren van een ‘Fiets naar je werk dag‘ of week goed geregeld.
3. Fietsen als norm (motivatie)
Maak van fietsen de norm binnen het bedrijf door middel van een campagne zoals ‘Fietsen doen we allemaal!’, waarbij medewerkers tien weken lang wekelijks informatie krijgen over fietsen. Dit versterkt de sociale norm en stimuleert langdurig fietsgedrag. ‘Doing good Louder’ is hierbij het motto!
Fietsen doen we allemaal!
De keuze van woon-werkverkeer heeft invloed op de gezondheid van medewerkers. Nederland is een fietsland en fietsen doen we allemaal. Dus organiseer een ‘fiets naar je werk dag’, maak er een uitdaging voor de collega’s van. Als werkgever heb je verschillende mogelijkheden om medewerkers op de fiets te krijgen. Een deelnemer uit de zaal zegt: “Wij moeten overal in de stad zijn, met de auto is dat niet te doen. Daarom hebben we een aantal fietsen staan zodat we op de fiets naar de klant toe kunnen.” En een andere deelnemers vertelt over de 2 lease fietsen die gedeeld worden in het team. “Soms neemt iemand de fiets mee naar huis, dan kan prima!” Er zijn genoeg opties. Wil je meer weten wat jij kan doen als werkgever? Neem dan contact op met een van onze mobiliteitsadviseurs.
Bekijk hier het fotoverslag van MKB Rotterdam.