Flanderijn: “Geen schuld achterlaten voor toekomstige generaties”
- Interview
Bij incasso- en gerechtsdeurwaarders-organisatie Flanderijn staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Veel medewerkers komen met het OV of de fiets. Hun pand in Rotterdam is verduurzaamd en zij werken aan duurzame oplossingen voor schuldenaren. “Een duurzame betaaloplossing is er een die voorkomt dat er nieuwe problemen ontstaan of dat problemen worden verlegd,” zegt directeur Michel van Leeuwen. “En dat geldt ook voor het milieu. Als je nu duurzaam onderneemt laat je ook geen schuld achter voor toekomstige generaties.”
Duurzame betaaloplossingen
De oorsprong van Flanderijn is in 1948 met de opening van een gerechtsdeurwaarderskantoor in Rotterdam. Inmiddels heeft het bedrijf een full-service pakket ontwikkeld op het gebied van creditmanagement, debiteurenbeheer, incasso, ambtelijke werkzaamheden en administratieve ondersteuning. Flanderijn heeft 10 kantoren in Nederland en België en ongeveer 600 medewerkers waarvan er zo’n 270 in Rotterdam werken.
Flanderijn hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en aan duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Directeur Michel van Leeuwen verwoordt het als volgt: “In ons werk ligt de nadruk op duurzame oplossingen. We gaan een stap verder dan alleen het incasseren van geld. We bekijken de totale situatie. Mensen met schulden hebben vaak ook andere problemen: persoonlijk of in het gezin. Door serieus naar de oorzaak te kijken, proberen we grotere schulden en onnodige kosten te voorkomen. Een duurzame betaaloplossing is er een die voorkomt dat er andere problemen ontstaan of dat betalingsproblemen zich telkens herhalen. We weten ook dat mensen met schulden het lastig vinden om over hun situatie te praten. De kennis en kunde die we in jaren hebben opgebouwd willen we ook graag delen met alliantiepartners.”
Breed pakket aan mogelijkheden
Van Leeuwen: “We werken voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers: denk aan banken, zorgverzekeraars, nutsbedrijven, pensioenfondsen, overheden en ook MKB bedrijven. Vanuit opdrachtgevers wordt steeds meer gevraagd naar onze invulling van duurzaamheid. Aangezien we er al mee bezig zijn, geven we daar natuurlijk graag gehoor aan en maken we zichtbaar wat we allemaal doen. Juist door ook anderen uit te dagen aan de slag te gaan wordt de impact steeds groter. En dat is belangrijk. Want ook op het gebied van duurzaamheid wil je geen nare erfenis aan toekomstige generaties nalaten.”
“We bieden medewerkers een breed pakket aan mobiliteitsmogelijkheden. In Rotterdam zijn we gevestigd aan de ’s Gravendijkwal, dus dichtbij het metrostation Dijkzigt en dat is merkbaar: veel medewerkers komen met het openbaar vervoer. Dat vergoeden we 100%. Medewerkers die gebruikmaken van verschillende soorten openbaar vervoer zoals trein, tram en metro hebben een ov-business card. Daarnaast zijn er veel medewerkers die fietsen. Voor hen is er het fietsenplan. Zij kunnen een leasefiets krijgen of een vergoeding om een fiets aan te schaffen. Daar wordt steeds vaker gebruik van gemaakt. Daarnaast krijgen zij 0,19 cent vergoeding per kilometer. Dat is hetzelfde bedrag als medewerkers ontvangen die gebruikmaken van een privé auto om naar een P+R-terrein te rijden. Als medewerkers met de privé auto reizen, komt dat vaak omdat het dan met de fiets te ver is en met het ov te omslachtig is of te lang duurt.
Sinds zijn verhuizing komt Van Leeuwen zelf lopend naar het werk. “Dat is maar tien minuten en natuurlijk ideaal. Hoewel ook dat even wennen was. Voorheen was ik minimaal een half uur onderweg met metro, fiets of auto en dan is het makkelijker om geestelijk de werkdag achter je te laten.”
Succesvolle maatregelen welkom
Wat verwacht Van Leeuwen op te halen bij de partners? “We leren graag van de anderen wat zij nog meer doen en welke maatregelen succesvol zijn. Voor medewerkers die ver weg wonen zoals in Zeeland is het vaak lastig een goed alternatief voor de auto te vinden omdat zij met het OV, als dat er al is, heel lang onderweg zijn. Hoe gaan andere bedrijven daar mee om?”