Diergaarde Blijdorp: “Van laadpalen tot warme krokodillen”
- Interview
Diergaarde Blijdorp: wereldberoemd in Rotterdam en ver daarbuiten! Zelfs winnaar van de Gouden ANWB-award: leukste uitje van Nederland. Hoewel de dieren natuurlijk altijd op nummer 1 staan, is er ook veel aandacht voor duurzaamheid. Blijdorp heeft niet voor niets de Green Key: het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Is er dan niets meer te wensen? Tania Oudegeest vindt van wel. Daarom is ze blij dat ook Blijdorp is toegetreden tot de alliantiepartners Duurzame Mobiliteit.
Natuurbehoud spaart geld
“Al jaren zijn we als Diergaarde Blijdorp aan de slag om te verduurzamen. Dat past bij onze visie op natuurbehoud. Het gebruik van grondstoffen op een manier waarbij er voor toekomstige generaties genoeg overblijft. Tegelijkertijd bespaart het geld. We zoeken zoveel mogelijk naar die combinatie: duurzaamheidsmaatregelen die financieel aantrekkelijk zijn. Want de dieren staan voorop. Die krijgen natuurlijk de meeste aandacht en daar gaan de meeste middelen naar toe!” Tania Oudegeest is senior adviseur Duurzaamheid en Natuurbehoud.
Led’s, zonnepanelen en een houtsnipperkachel
“Blijdorp was een van de eerste dierentuinen die aan de slag ging met ledverlichting. Inmiddels zijn al ruim 1000 traditionele lampen vervangen door led’s. Daarmee besparen we 30% energie. Om een idee te geven: dat is net zoveel als het verbruik in bijna 50 huishoudens. En het scheelt vanzelfsprekend ook een hele hoop geld. Sinds 2004 staat er een enorme zonne-energiecentrale op het dak van het Oceanium. Ruim 3.400 zonnepanelen wekken voldoende energie op om het verblijf van de pinguïns te koelen en om het Oceanium van stroom te voorzien. Omdat de energiecentrale door de omvang goed zichtbaar is, heeft het tegelijk een educatieve functie. Fossiele brandstof besparen we onder andere door de houtsnipperkachel. Die houdt onze krokodillen lekker warm. Bij deze volledig automatische ketel worden de rookgassen gereinigd door een cycloonreiniger ofwel roetfilter. De kachel heeft een vermogen van 350 kilowatt wat ongeveer overeenkomt met een gemiddeld energieverbruik van 90 huishoudens. Overal waar we CO₂ kunnen besparen zetten we dat in.”
Groene duurzaamheidssleutel
Oudegeest: “We zijn trots dat we al jaren de Green Key Goud mogen voeren. Dit is een duurzaamheidscertificaat specifiek voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Heb je de Green Key dan word je op zo’n 12 onderwerpen gecontroleerd op duurzaamheid: zoals zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en slimme keuzes rondom verantwoorde voeding voor mens en dier. Als je voldoet aan de Green Key eisen dan presteer je bovenwettelijk. De laatste jaren zien we wel dat ook de overheid meters maakt. Liepen we als gecertificeerde bedrijven eerst zo’n 3 jaar voor op de vereiste wet- en regelgeving, nu schat ik in dat dat ongeveer anderhalf jaar is. Wat blijft is dat je het certificaat niet zomaar binnenhaalt. Je moet er echt iets voor doen. Iedere twee jaar worden de eisen aangescherpt en dan moet je ook je maatregelen weer onder de loep nemen en aanpassen. Wat we doen aan duurzaamheid communiceren we meestal ook naar onze bezoekers via de website, nieuwsbrieven en ons tijdschrift De Giraffe. Dat wordt heel erg gewaardeerd vooral door de abonnementhouders. We krijgen vaak terug dat mensen geen idee hebben wat we allemaal aan duurzaamheid doen en dat ze er graag meer over willen horen. Dat doen we graag maar als er een olifantje wordt geboren, gaat onze eerste aandacht, ook in de communicatie, natuurlijk daar naar uit. We zijn wel een dierentuin.”
Groen aan voor- én achterkant
“Soms merk je pas achteraf dat je echt goed bezig bent. Door Covid werd er veel meer op hygiëne gelet en moest alles in de horeca in mono-verpakkingen. Voor veel bedrijven bracht dat een grote vraag naar plastics met zich mee. Maar niet bij ons. Alleen de gevulde koeken moesten we aanpassen, die lagen onverpakt. De rest was al verpakt in biobased, dus plantaardig of afbreekbaar materiaal. En daarna kan al dat afval zo onze eigen composteermachine in. Dat is het beleid waar ik graag aan bijdraag,” zegt Oudegeest trots. “Niet alleen groen bezig zijn aan de voorkant, maar ook aan de achterkant. Hoe worden de reststromen verwerkt?”
Uitproberen e-bikes en speed pedelecs
“We zijn alliantiepartner Duurzame Mobiliteit geworden omdat we op dat gebied nog wel wat stappen kunnen zetten. Er zijn voor bezoekers laadpalen op het parkeerterrein, daar komen er meer bij. Als zakelijke dienstauto hebben we van een sponsor een elektrische BMW gehad. Daar zijn we heel blij mee. Maar het woon-werkverkeer voor medewerkers kan waarschijnlijk duurzamer. Mede door Covid heeft dat de afgelopen twee jaren geen prioriteit gehad. Qua beleid hebben we een mooie fietsregeling waarbij je een keer in de vijf jaar een bijdrage kan krijgen voor de aanschaf van een fiets. Ook het openbaar vervoer wordt vergoed. Blijdorp heeft circa 160 medewerkers. Waar je bij andere bedrijven nog weleens ziet dat medewerkers fietsen om eens lekker aan hun beweging te komen, gaat die vlieger bij de meeste van onze medewerkers niet op. In een dierentuin kom je echt wel aan je beweging! Onze dierenverzorgers zijn gespecialiseerde vakkrachten, die meestal buiten Rotterdam wonen, verspreid over de gehele regio. Dan is het openbaar vervoer net onhandig en is de afstand te groot om te fietsen. Maar wellicht is er met e-bikes en speed pedelecs nog wel veel winst te behalen. Die opties willen we het komende jaar gaan verkennen door bijvoorbeeld de inzet van probeerweken. Daarnaast horen we graag wat andere organisaties allemaal doen aan duurzame mobiliteit zodat we daarvan kunnen leren. Wie weet komen we zo weer op nieuwe ideeën.”