Slim reizen is (deels) thuiswerken

Je kent het wel: die drukke momenten op de weg, rond 8 uur 's ochtends of 17 uur 's middags, waarbij de dinsdagen en donderdag nog het drukste zijn. Misschien heb jij al vaker op die momenten gedacht, toen je weer achteraan in de file aansloot, dat je morgen toch écht buiten de spits gaat reizen. Wist je dat thuiswerken één van de beste methodes is om de spits te mijden? Door een dag(deel) thuis te werken, hoef je weg (op bepaalde tijden) niet op. Dat bespaart je een hoop reisdrukte, -tijd en -frustratie.

(Niet) Voor iedereen

Voor een groot deel van de beroepen is thuiswerken een goede optie. Of is het goede optie gewórden, toen de weerstand op thuiswerken tijdens de coronapandemie verdween en er meer mogelijk bleek dan men aanvankelijk dacht. Soms kwam thuiswerken zelfs ten goede van het werk, omdat men zich beter kon concentreren, of zich prettiger voelde thuis. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen structureler thuis zijn gaan werken. Ook werkgevers faciliteren steeds vaker die optie. Al geldt natuurlijk dat thuiswerken niet in alle sectoren een optie is - zoals in de zorg, of in de bouw - omdat het werk op locatie moet plaatsvinden.

Thuiswerken of toch hybride?

Als het gaat om thuiswerken, blijkt uit onderzoek van TNO* dat de meeste mensen voorkeur geven aan een gebalanceerde verdeling van 50% op kantoor en 50% thuiswerken. Hybride werken noemen we dat. Dat is ook wel logisch: er zijn genoeg mensen die zich minder betrokken voelen als zij full-time thuiswerken, of ze missen het contact met collega’s.

Hybride werken is dan een goede tussenvorm met het beste van beide werelden. Veel mensen starten ‘s ochtends thuis met de taken die focus vereisen en reizen vervolgens, na de spits, naar kantoor om samen te werken met anderen.

Voordelen hybride werken

Hybride werken biedt veel voordelen:

Uitdagingen overkomen

Effectief kunnen thuiswerken, of je nu hybride werkt of niet, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de wijze waarop jouw werkgever en collega’s met thuiswerken omgaan: faciliteren zij thuiswerkmogelijkheden juist, of niet? Denk aan de mogelijkheid voor een laptop, het inzetten van digitale overleggen, of je vanuit huis bij de documenten op het intranet kan, etc.

Een andere belangrijke factor is hoe jouw werkplek er thuis uitziet: heb je een goed bureau en -stoel om in de juiste houding te kunnen werken? Beschik je over een kwalitatieve computer (of laptop) en internetverbinding? Zij maken prettig thuiswerken mede mogelijk. Bij sommige werkgevers kun je deze faciliteiten (of het gebrek daaraan) aankaarten. Soms kunnen zij jou tegemoetkomen met een vergoeding of verandering in de organisatie. Wijs jouw werkgever dan ook vooral op de voordelen van hybride werken voor werkgevers.

Heb je thuis niet het gevoel dat je ongestoord kunt werken? Misschien is er een oplossing op loop- of fietsafstand, zoals een flexplek of café waar je welkom bent met je laptop. Je mijdt nog steeds files en een lange reistijd én je blijft in beweging. Een andere omgeving inspireert vaak ook nog eens! Probeer het eens en kijk wat voor jou werkt.

* TNO in opdracht van Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Toolbox Hybride Werken, 2022: https://www.arboportaal.nl/toolbox-hybride-werken/hybride-werken-in-beeld-onderzoek-en-cijfers

* Foto van Bram Naus via Unsplash