Ook met het OV snel op je bestemming

Voor sommigen is het dé manier van reizen, voor anderen (nog) niet altijd: het Openbaar Vervoer, of OV. Het is in veel gevallen een goede, goedkope, handige en duurzame manier van reizen om op je bestemming te komen. Of je dagelijks voor woon-werkverkeer reist, of als toerist een nieuwe stad bezoekt, de trein, bus, metro, tram of watertaxi brengt je bijna overal.

Onderweg ontspannen of werken

Het grote voordeel van reizen met het OV is dat je je handen vrij hebt voor andere activiteiten, zoals een boek lezen, lekker naar buiten kijken, of juist even een mailtje sturen voor werk. Omdat jij niet degene bent die achter het stuur zit, kun je je tijd en aandacht ergens anders aan besteden. Handig en makkelijk! Reis, als het kan, dan vooral buiten de spits: dan is het dan rustiger om te werken, bellen of lezen. En als je dat met de trein doet ben je met een daluren abonnement een stukje goedkoper uit.

Goedkoper

Wist je dat het OV vaak goedkoper is dan reizen met de auto? De gemiddelde ritprijs voor de auto ligt tussen de €0,27 en €0,31 per kilometer (exclusief parkeerkosten). Een gemiddelde OV-rit kost tussen de €0,14 (met korting) tot ongeveer €0,21 per kilometer. En dan gaat het alleen nog maar om de rit! Als je ook de parkeerkosten en kosten voor autoverzekering en -onderhoud meetelt, is het OV onder de streep goedkoper. Dat geldt ook voor jouw werkgever die misschien jouw reiskosten vergoedt. Ook zijn er speciale acties en abonnementen waarmee je je voordeel kan doen. Zoals een dagje uit met een OV-reis en een ticket voor een museum.

Duurzame keuze

In het kader van duurzaamheid wint het OV het van de auto. De uitstoot per reiziger in het OV is vele malen lager dan als iedereen los in de auto zou stappen. Wel zo goed voor het klimaat en goede luchtkwaliteit.

Bereikbaarheid

Over het algemeen heeft Zuid-Holland een goed georganiseerd openbaar vervoersnetwerk en zijn veel locaties erg goed bereikbaar met het OV. Soms zelfs beter dan de auto als je bijvoorbeeld naar de toenemende files en afnemende parkeergelegenheden kijkt. Toch geldt dat niet (meer) overal: er is in de afgelopen jaren ook bezuinigd op het OV, waardoor de bereikbaarheid soms is afgenomen. Dat kan erg vervelend zijn. In dat geval kan het helpen om naar een station of halte te fietsen en vanaf daar het OV te pakken.

Hoe betaal je in het OV?

Tip: altijd up-to-date met een OV-reisplanner-app

Om op tijd te zijn en geen bus of trein te missen kunnen we het downloaden van een reisinformatieapps aanbevelen. Ze bevatten actuele informatie, reisadviezen en meldingen bij verstoringen. De meest gebruikte apps zijn:

En nog een tip: lijkt de OV-reistijd in de reisplanner-app erg lang? Probeer dan eens om een deel met de fiets te doen, door naar een station of halte te fietsen! Veel apps houden geen rekening met die optie en het kan soms (veel) minuten schelen op je totale reis. Dus: wil jij snel, handig en goedkoop de files voorbij? Probeer eens het OV!