Fietsen: je nieuwe favoriete alternatief

Voor wie een voertuig zoekt die bereikbaarheid, duurzaamheid en gezondheid garandeert, hoeft niet verder te zoeken. Het antwoord is: de fiets. Je navigeert snel langs files of wegen in onderhoud, je werkt aan je gezondheid én draagt bij aan een gezondere leefomgeving met minder CO-uitstoot en fijnstoffen. Eigenlijk is de tweewieler voor korte afstanden misschien wel jouw beste vervoersoptie.

Gaat waar jij gaat

Of je nu een lange of korte afstandsfietser bent: jij bent de motor van jouw fiets. Dus zolang jij kan fietsen, brengt jouw fiets je altijd naar je bestemming. Geen files, oponthoud of werkzaamheden meer! Oké, op een lekke band of lege accu na dan.

In 2022 gebruikte 29% van alle Nederlanders de fiets om naar hun werk te gaan. Dus meer dan een kwart van jouw collega’s gaat al op de fiets! De gemiddelde afstand die ze fietsend aflegden was 4,7 kilometer. Als je bedenkt dat de gemiddelde afstand van en naar het werk 7,4 kilometer is, is dat eigenlijk best goed te fietsen. Toch pakt bijna 70% van de Nederlanders de auto voor dit stukje, terwijl de fiets is voor veel mensen een goede en misschien wel snellere optie is.

Een gezonde en groene motor

Fietsen betekent fysieke beweging en dus een gratis training. Het is bewezen dat mensen die regelmatig fietsen zo’n 20-30% minder kans op hart- en vaatziekten hebben. En wist je dat je per uur, als je met een snelheid van 16 – 19 km p/u fietst en ongeveer 70 kilo weegt, zo’n 500 Kilocalorieën verbrand? Op een e-bike is dat minder, maar ook nog zo’n 375 kCal per uur. Behoorlijk wat!
Niet alleen fysiek is fietsen gezond, denk ook aan je mentale gezondheid. Door buiten te zijn en te bewegen maken jouw hersens endorfine aan: het gelukshormoon. Je wordt dus gelukkiger door te fietsen! (Al is dat misschien ietsje minder als je door de regen fietst).

Ook voor de natuur en jouw leefomgeving is fietsen gezond. In vergelijking met de auto is de CO₂-en fijnstofuitstoot verwaarloosbaar. Een rit met de fiets is dus in feite een cadeau voor de natuur.

Een goedkope motor

Het zal je misschien niet verbazen, maar qua reiskosten is de fiets gemiddeld per rit het goedkoopste vervoersmiddel van allemaal. Er zijn natuurlijk wel de aanschafkosten van de fiets en ook accessoires, zoals een helm, maar zij wegen bij lange na niet op tegen de aanschafkosten van een auto, benzinekosten of andere onderhoudskosten. Fietsen is dus een handige manier om kosten te besparen! En wist je dat sommige werkgevers een fietsvergoeding geven voor werknemers die fietsen? Dat is helemaal aantrekkelijk! Vraag het eens bij je werkgever na.

Verkeersveiligheid

Eerlijk is eerlijk: op de fiets ben je wel kwetsbaar. Zeker door de toename van snelle(re) fietsen en e-bikes, grote drukte op de weg en stillere voertuigen die je minder goed hoort aankomen. Het is dan ook belangrijk om jezelf veilig te stellen: houd je altijd aan de verkeersregels, maak jezelf goed zichtbaar en investeer in beschermende/opvallende accessoires, zoals een helm, verlichting en reflecterende regenkleding.

Drempelverlagende tips

Alles op een rij is fietsen een slimme keuze. Toch kan de drempel hoog zijn om te beginnen. Onze tips hierbij:

Kortom: stof je tweewieler af en neem hem vaker mee naar buiten! Goed voor jou, goed voor je portemonnee én goed voor de natuur.

Bronvermelding