Vervanging viaducten en brug A44 komt dichterbij

Op 28 november was in Leiden de feestelijke ondertekening van het contract voor de vervanging van de Kaagbrug, het Lisserwegviaduct en het Hoofdvaartviaduct. De eerste werkzaamheden, bij het Lisserwegviaduct in de Haarlemmermeer, beginnen naar verwachting eind 2025 of begin 2026.

Foto: Rijkswaterstaat

Meer dan 80 jaar oud
De A44 is een van de oudste snelwegen van Nederland. De viaducten en brug zijn sinds 1938 in gebruik. Sindsdien is het wegverkeer een stuk intensiever en zwaarder geworden waardoor ze aan het einde van hun technische levensduur zijn. De brug en viaducten moeten we daarom op korte termijn vervangen. De schop gaat niet direct in de grond. Nu de aannemer aan boord is, worden de plannen verder uitgewerkt. De verwachting is dat de eerste werkzaamheden, bij het Lisserwegviaduct, eind 2025 of begin 2026 beginnen. Komend jaar worden er voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zoals het verleggen van kabels, grondonderzoek en het inrichten van het werkterrein.

Technische uitdagingen
Het project kent een aantal grote uitdagingen. Remco Mast, ontwerpmanager van Van Hattum en Blankevoort: “We moeten werken binnen beperkte ruimtes. Zo moeten we tijdelijke wegen en bruggen aanleggen, zogeheten bypasses, zodat het verkeer op de A44 kan doorrijden, terwijl we vlakbij, op een veilige manier, de oude objecten slopen en vervolgens nieuwe opbouwen. Ook moeten we rekening houden met vaarwegen, spoorlijnen en fietspaden die langs de A44 lopen en tijdens het werk zo veel mogelijk beschikbaar moeten blijven.”

Bereikbaarheidsplan
De A44 blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels beschikbaar dankzij de bypasses. Wel moeten weggebruikers rekening houden een lagere maximumsnelheid en de afsluiting van een aantal op- en afritten. Ook zal de A44 op diverse momenten afgesloten zijn. De onderdoorgangen van de viaducten zullen voor een langere periode zijn afgesloten. Rijkswaterstaat heeft daarom met partners in de regio een bereikbaarheidsplan uitgewerkt. Marja Ruigrok, wethouder Haarlemmermeer: “Voor onze bewoners, bedrijven en bezoekers is een groot pakket aan mobiliteitsmaatregelen ontwikkeld die onze regio, tijdens het werk, veilig en bereikbaar moet houden.” Ook zal samenwerkingsverband Zuid-Holland Bereikbaar en Breikers werkgevers gaan helpen met mobiliteitsadvies en worden alternatieve reisopties gestimuleerd.

Hoe blijf je als (logistiek) bedrijf bereikbaar?
Zuid-Holland Bereikbaar gaat samen met Breikers aan de slag om werkgevers en (logistieke) bedrijven kosteloos advies aan te bieden. We denken concreet met je mee over de toekomst met slim mobiliteitsbeleid, hinderbeperking en duurzame mobiliteit. Wil je weten wat wij kunnen doen voor je? Lees hier verder.