Opleiding Wegverkeersleiders feestelijk gelanceerd

Na drie jaar van voorbereiding was het zover: vandaag is de opleiding Wegverkeersleiders (WVL) feestelijk gelanceerd! Tot voor kort had elke wegbeheerder een eigen in leertraject met bijbehorende documentatie en toetsen. Daar komt vanaf nu verandering in, met een gemeenschappelijke opleiding voor wegverkeersleiders. Dat is niet alleen van belang voor het borgen van de kwaliteit van de wegverkeersleider, maar zorgt ook voor uniformiteit op het gebied van verkeersmanagement.  

Op de foto v.l.n.r. Dave Scheffers, Bart de Mooi, Janny van der Laan, Erik-Jan Westra, Herwin Memelink, Jasper Vries, Jan Stroober, Danny Aarden, Martijn Wullem

Totstandkoming  

Wegverkeersleiders spelen een cruciale rol in het waarborgen van een veilige en vlotte doorstroming op de wegen binnen Zuid-Holland. Of het nu gaat om drukke verkeersstromen, ongevallen, evenementen of werkzaamheden, zij zorgen ervoor dat door een goede monitoring van het verkeer de juiste verkeersmanagementmaatregelen worden ingezet, waarbij alle relevante partijen - van weggebruikers tot hulpdiensten - tijdig en correct geïnformeerd worden. De structuur van de opleiding is opgezet door opleidingskundig bureau Savant en inhoudelijk verder uitgewerkt door opleidingskundige Janny van de Laan. De inhoud van de modules is aangeleverd door Zuid-Holland Bereikbaar, gemeente Rotterdam, gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat.

Inhoud  

De opleiding zal niet alleen deel uit gaan maken van het inwerktraject voor nieuwe wegverkeersleiders, maar is ook bedoeld voor ervaren WVL'ers als onderdeel van het vakbekwaam blijven. Binnen de opleiding wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de verschillende taken van wegverkeersleiders van de diverse verkeerscentrales binnen Zuid-Holland. De kern van de opleiding bestaat uit een microlearning verdeeld over een 11-tal modules. Daarnaast zijn er casussen geënt op realistische praktijksituaties en zijn er meeloopdrieluiken, waarin buddy’s (ervaren collega-wegverkeersleiders) een belangrijke rol vervullen. Vanuit de verschillende moederorganisaties zijn er buddy’s opgeleid om deze rol te vervullen.

Lancering

De lancering van de opleiding vond vandaag feestelijk plaats op het kantoor van Zuid-Holland Bereikbaar in Delft. Daarvoor zijn alle betrokkenen uitgenodigd die een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de opleiding of die een rol gaan spelen bij de begeleiding van de cursisten. Tijdens de bijeenkomst werd onder andere stilgestaan bij de collectieve behoefte, het voortraject en de totstandkoming van de opleiding. De aanwezigen deelden enthousiast hun ervaringen en benadrukten het belang van een constructieve samenwerking. Herwin Memelink (coördinator Regiodesk) is de coördinator voor de opleiding en in die hoedanigheid onder meer het eerste aanspreekpunt voor de buddy’s vanuit alle betrokken organisaties.