Midden-Holland start samenwerking voor duurzame bereikbaarheid met meer laadpunten
- Nieuws
Gemeenten in regio Midden-Holland zetten zich in voor een duurzaam bereikbare regio. Op 19 december tekenden ze overeenkomsten voor het stimuleren van duurzaam vervoer bij bedrijven en voor het realiseren van laadpunten. Judith Sargentini, voorzitter bestuurlijk overleg verkeer en vervoer Midden-Holland, samen met gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland en Jos van Hees directeur van Zuid-Holland Bereikbaar tekenden de overeenkomsten.
Verlaging CO2-uitstoot en minder hinder door duurzame mobiliteit
Judith Sargentini, naast regionaal voorzitter ook, wethouder van Gouda zegt verheugd te zijn over de nieuwe samenwerking met zowel Zuid-Holland Bereikbaar als de provincie Zuid-Holland. “Ongeveer een derde van de CO₂-uitstoot in onze regio wordt veroorzaakt door mobiliteit. Om deze uitstoot te verminderen, de leefomgeving gezonder te maken, maar ook de bereikbaarheid te verbeteren, willen we het gebruik van duurzaam vervoer door inwoners en bedrijven stimuleren. Het gaat dan concreet om de fiets, e-bike, openbaar vervoer en deelvervoer. Ook gaan we openbare laadpunten stimuleren in de regio. Bedrijven met (bestel)auto's, vrachtwagens en schepen kunnen namelijk ook verduurzamen wanneer er voldoende toegankelijke en slimme laadpunten zijn. Namens alle regiogemeenten gaat daarvoor een regiovertegenwoordiger in Midden-Holland aan de slag.”
Werkgevers én logistieke sector ondersteunen
Zuid-Holland Bereikbaar is een samenwerking van acht overheden die tot doel hebben de duurzame bereikbaarheid in de provincie te verbeteren. Daarom zal Zuid-Holland Bereikbaar de komende jaren intensiever samenwerken met bedrijven in de regio om hen te helpen met het verduurzamen van hun woon-werkverkeer en ander zakelijk vervoer. “Het stimuleren van duurzaam vervoer levert werkgevers veel voordelen op”, zegt Jos van Hees van Zuid-Holland Bereikbaar. “Het verlaagt de footprint van het bedrijf en medewerkers worden fitter en vitaler. Door meer mensen te stimuleren de auto tijdens de spits te laten staan, dragen we ook allemaal bij aan een duurzame bereikbaarheid van Midden-Holland, tijdens wegwerkzaamheden die gepland staan de komende jaren. Bij duurzaam vervoer behoren ook randvoorwaarden en soms een aanpassing van het beleid. Werkgevers in de regio kunnen nu kosteloos ondersteuning krijgen van de adviseurs van Zuid-Holland Bereikbaar om aan de slag te gaan. Daarnaast kijken we met de logistieke sector in de regio wat er nodig is om te vernieuwen en concurrerend te blijven. We adviseren over de overstap naar zero-emissie voertuigen en het efficiënter maken van logistieke processen.” Kijk voor meer informatie op www.zuidhollandbereikbaar.nl.
Samenwerken voor meer laadpunten
De provincie Zuid-Holland werkt samen met de provincie Zeeland, netbeheerders, het Rijk en gemeenten aan de uitvoering van de Regionale Agenda laadinfrastructuur Zuidwest (RAL Zuidwest). Het doel van deze samenwerking is om voldoende laadpunten te realiseren voor verschillende type voertuigen, zoals personenauto's, bestelauto’s, vrachtwagen en schepen. De samenwerkingsovereenkomst die op 19 december is ondertekend stelt de regio in staat een regiovertegenwoordiger aan te stellen. Die werkt samen met de gemeenten, bedrijventerreinen, exploitanten van laadpalen en netbeheerder aan een regionale aanpak voor o.a. slim laden, laadmogelijkheden op bedrijventerreinen en een nieuwe concessie voor publieke laadpalen voor personenvervoer in de openbare ruimte.
Frederik Zevenbergen: ”Een tekort aan laadpunten mag geen drempel zijn bij de uitrol van elektrisch vervoer. Daarom willen we zorgen voor voldoende, toegankelijke, betaalbare en slimme laadpunten voor verschillende soorten voertuigen in elke gemeente. Via deze overeenkomst werken gemeenten in Midden-Holland samen aan het bepalen van de beste plek voor laadpunten, delen ze informatie over de beschikbaarheid en tarieven en slimme oplossingen om overbelasting van elektriciteitsnet te voorkomen.”