Maandelijkse column: de Regiodesk van Zuid-Holland Bereikbaar

Elke maand schrijft collega Martijn een column vanuit zijn rol als wegverkeersleider bij de Regiodesk van Zuid-Holland Bereikbaar. Hij vertelt hier over zijn werkzaamheden, bijzondere gebeurtenissen en interessant situaties die tijdens zijn dienst plaatsvinden op het wegennet in Zuid-Holland.

Afgesloten tunnel, een verkeersinfarct en hooggeëerd bezoek

Het was aangekondigd: de werkzaamheden aan de Drechttunnel. We wisten dat de impact groot zou zijn, maar toch blijft het altijd spannend om te zien hoe het verkeer zich aanpast. Welke sluiproutes gaan mensen nemen? Waar ontstaan knelpunten?

Al snel werd duidelijk dat er een serieus fileprobleem op de N915 ontstond, bij een verkeerslicht dat de stroom auto’s nauwelijks leek aan te kunnen. Samen met de VM-desk van Rijkswaterstaat doken we erin. Onze eerste gedachte: werken de detectielussen in de weg wel goed? Een monteur ging op onderzoek uit. Wat bleek? De techniek functioneerde prima – het was een verkeerskundig probleem. Drukke rijrichtingen kregen simpelweg te weinig groen. Het ophogen van de "groentijden" lost het probleem echter niet op, want die stonden al op maximum. De hoeveelheid verkeer was dusdanig fors dat het verkeerslicht het niet kon verwerken.

"Op het hoogtepunt van de spits stonden er zelfs files op smalle plattelandsweggetjes..."

Ondertussen had Papendrecht het zwaar te verduren. Op de A15 en N3 viel de vertraging mee, maar veel automobilisten weken uit naar stedelijke wegen. Het gevolg? In een woonwijk in Papendrecht werd een vertraging van maar liefst 40 minuten gemeten! En alsof dat nog niet genoeg was, viel midden in de spits een voertuig stil op de Papendrechtse brug. Gevolg: een verkeersinfarct. Al het verkeer vanaf de A15, N3 en uit Papendrecht moest zich persen over één enkele rijstrook. Op het hoogtepunt van de spits stonden er zelfs files op smalle plattelandsweggetjes tussen Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

En dan nog een bijzondere gebeurtenis: Zijne Majesteit de Koning bracht op dinsdag 18 februari samen met minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener, een werkbezoek aan de regionale verkeerscentrale in Rhoon. Ze krijgen daar een kijkje achter de schermen van het vernieuwde A16-tracé Rotterdam, inclusief de Rottemerentunnel en het nabijgelegen viaduct bij het Terbregseplein. In de meldkamer van de verkeerscentrale wordt toegelicht hoe het verkeer op de rijkswegen in de regio wordt geregeld. Via enorme beeldschermen wordt niet alleen het wegverkeer, maar ook de scheepvaart in de gaten gehouden. En als het nodig is? Dan wordt er direct actie ondernomen bij files, verkeersincidenten en werkzaamheden.

Een fascinerende blik op hoe we het verkeer in goede banen proberen te leiden – met of zonder verrassingen!