Budgettaire overwegingen, duurzaamheidsdoelstellingen, of nieuwe wet- en regelgeving (zoals de zero-emissiezones); ze zijn voor veel bedrijven reden om hun logistieke stromen onder de loep te nemen. Waaronder de facilitaire stromen. De Quickscan Facilitaire logistiek is één van onze nieuwe hulpmiddelen die daarbij kan helpen. Het geeft organisaties snel inzicht in hun facilitaire stromen - zoals kantoorartikelen, meubilair, cateringproducten en schoonmaakmiddelen - én hoe (en waar) die kunnen worden geoptimaliseerd.
Wat doet deze tool?
De Quickscan Facilitaire logistiek is een mix van een digitale tool en een advies op maat. De tool is een digitaal dashboard waar we de stromen van inkomende en uitgaande goederen van jouw organisatie in kaart brengen. Op basis van een gesprek, of meerdere gesprekken, verzamelen we samen met jou data over de facilitaire stromen: welke stromen zijn er op dit moment? Hoeveel toeleveranciers heeft jouw organisatie? Moeten die leveranciers door zero-emissiezones rijden? Wie neemt wanneer welke goederen in ontvangst? Wat vraagt dat van de organisatie aan fte’s? etc.
De antwoorden op deze (en meer) vragen levert data op die inzicht geeft in de huidige situatie. Deze data wordt verwerkt in een rapport. Facilitaire goederen zijn bijvoorbeeld: papier, kantoorartikelen/meubilair, cateringproducten en schoonmaakmiddelen.
Advies op maat voor jouw organisatie
Het rapport geeft snel en laagdrempelig inzicht in jullie situatie. In de praktijk blijken de stappen daarna vaak het moeilijkst; aan welke knoppen kun je het beste gaan draaien en hoe ga je over tot actie? Daarom maken onze adviseurs op basis van jullie rapport een advies op maat. Op basis van hun kennis en expertise van stadslogistiek en facilitaire stromen, krijgt jouw organisatie een advies welke vervolgstappen je het beste kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan het kritisch kijken naar inkoopcontracten of het gebundeld aan laten leveren van goederen. Met de rapport en het advies in de hand, kan jouw organisatie concreet aan de slag.
Wat levert het op?
Afhankelijk van je vooraf gestelde doelstellingen, kan het optimaliseren van je facilitaire stromen leiden tot:
- Kostenbesparing
- Hogere efficiëntie op de werkvloer
- Minder overlast voor de omgeving
- Bijdragen aan schonere ketens en CO2-reductie
Voor wie?
Deze tool is inzetbaar voor alle organisaties die facilitaire goederen in ontvangst nemen, van gemeentes tot bedrijven. De tool is ontwikkeld door en in beheer van Zuid-Holland Bereikbaar en wordt continu aangepast naar de laatste inzichten.
Aan de slag! Neem contact op.
Wil je de facilitaire stomen van jouw organisatie eens tegen het licht houden? Neem contact op met onze logistieke adviseurs Michael van Wijngaarden en/of Jan-Willem Dikmans. Zij helpen je graag verder.
Neem contact op met MichaelNeem contact op met Jan-Willem