Ook Leiden stelt definitief verkeersbesluit ZE-zone vast

Het college van B&W van Leiden heeft het Verkeersbesluit zero-emissiezone en het ontheffingenbeleid vastgesteld. Dat betekent dat de meest vervuilende (zakelijke) bestel- en vrachtauto’s per 1 januari 2025 de stad niet meer in mogen. Leiden volgt daarme o.a. Rotterdam die eerder dit jaar ook een definitief verkeersbesluit vaststelde. Het verkeersbesluit in Leiden is genomen met de voorwaarde dat een leerjaar wordt ingesteld met een leergroep vanuit ondernemers.

Vanaf 1 januari 2025 krijgt Leiden als één van de 29 gemeenten in Nederland een zero- emissiezone voor vracht- en bestelvervoer en mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. De zone wordt stap voor stap ingevoerd. Er geldt er een overgangsperiode tot 2030 en zijn er verschillende ontheffingen mogelijk. Met dit verkeersbesluit worden de grenzen van de zero-emissiezone aangegeven, is duidelijk welke regels er gelden binnen de zone en waar de borden in de stad geplaatst worden om de zone aan te geven. Het verkeersbesluit, collegebesluit en ontheffingenbeleid zijn te vinden via overheid.nl.

Leiden stelt als voorwaarde een leerjaar in met een leergroep vanuit ondernemers. Deze leergroep zal de aanvragen door ondernemers op basis van economische en bijzondere omstandigheden bewaken, om te zorgen dat geen ondernemer onterecht meer nadelen ondervindt dan een ander.

Meer informatie & bronnen

Ga voor meer informatie naar het gehele nieuwsbericht op de website van Gemeente Leiden.