Inventarisatie gestart naar gezamenlijke inzameling bedrijfsafval CID Binckhorst
- Nieuws
Rond de stations van Den Haag liggen de gebieden Central Innovation District (CID) en de Binckhorst, waar in de komende 15 tot 20 jaar, zo’n 50.000 nieuwe inwoners zullen neerstrijken. Het voormalige industriegebied ‘de Binckhorst’ ondergaat een transformatie naar nieuwe woningen en bedrijven, in het verlengde van het omliggende CID dat al woon-werk gebied is. Deze veranderingen bieden een mogelijkheid om nu al te verkennen waar kansen liggen om de logistiek in het gebied efficiënter in te richten, zoals bij bedrijfsafval. Een steeds groter deel van het transport is gerelateerd aan bedrijfsafval. Gemeente Den Haag vroeg onze logistiek adviseurs om te verkennen of, en zo ja waar, er kansen liggen voor gezamenlijke afvalinzameling in dit gebied.
Zo lopen de stromen in bedrijfsafval
Waar huishoudelijk afval centraal geregeld wordt en in beheer is van de gemeente, geldt dat niet voor bedrijfsafval: er zijn vaak meerdere partijen bij betrokken die elk (een deel) van de afvalketen op zich nemen. Hoewel het bedrijfsafvalvolume in de afgelopen jaren niet per se is toegenomen, is het aantal vervoersbewegingen dat wel. Dat komt enerzijds omdat bedrijven steeds beter en vaker afval scheiden. Waar vroeger vaak maar één perscontainer stond, voor al het afval, staan er nu vaak meerdere containers voor verschillende afvalstromen. Daardoor rijden er ook vaak meer bedrijven rond om die de afvalstromen ophalen en te verwerken.
Daarnaast is bedrijfsafval een vrije markt; (lokale) ondernemers sluiten ieder zelf een contract af met een bepaalde partij. Op die manier is het mogelijk dat in één wijk, of zelfs één straat, meerdere partijen het bedrijfsafval ophalen. Daar ligt een kans voor samen optrekken.
Meer & minder
Vooropgesteld: afvalscheiding is een goede ontwikkeling. Niet alleen voor het hergebruik van afval en het recyclen ervan, maar ook voor de afvalsector: grote volumes afval goed kunnen scheiden, maakt het afval waardevoller en beter bruikbaar. Er is dus niet alleen maatschappelijke, maar ook bedrijfsmatige ‘baat’ bij het afzonderlijk ophalen van elk type afval.
Maar gedacht vanuit de doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid van een gebied is het een genuanceerder verhaal. Immers, over 15 jaar zullen er veel meer mensen in dit gebied wonen. Zij hebben baat bij minder vervoerswegingen vanwege een schonere lucht, leefomgeving en minder (geluids)overlast.
“Dat bijt elkaar”, zegt Jan-Willem Dikmans hierover, onze stedelijk logistiek adviseur. “Daarom gaan we het gesprek aan met de markt en lokale ondernemers om de best mogelijke scenario’s voor dit gebied te inventariseren, zoals het gezamenlijk inzamelen van bedrijfsafval.”
Draagvlak voor gezamenlijk inzamelen verkennen
Het inventarisatieproject richt zich met name op het in kaart brengen van de verschillende belangen en het verkennen van draagvlak voor het gezamenlijk inzamelen van bedrijfsafval in dit gebied. Jan-Willem heeft de eerste gesprekken gevoerd met (lokale) bedrijven over hun ideeën en behoeftes hierin. Hoe kun je bedrijfsafval op een juiste manier blijven organiseren en tegelijkertijd minder vervoersbewegingen realiseren? Hoe zou gezamenlijke inzameling kunnen werken? Waar liggen kansen voor het verminderen van vervoersbewegingen? En waar de uitdagingen?
“Een van de meest genoemde uitdagingen die ik tot nu toe hoor is ‘ruimte’”, zegt Jan-Willem. Letterlijk. “Bij oude bedrijfspanden was afval vaak een ondergeschoven kindje. Een klein hok, voor 1 perscontainer bijvoorbeeld. Als zo’n pand een nieuwe bestemming krijgt, waar afval scheiden wel een onderdeel van wordt, dan heb je plek voor 3 of 4 containers nodig. Die dienen allemaal goed bereikbaar te zijn voor de logistiek rondom het legen of ophalen ervan. Daar moet je dus nu al het gesprek over voeren met elkaar. Als je de bedrijfsafvalstromen wilt veranderen door het aantal vervoerbewegingen te verminderen, heb je naast een draagvlakopgave in feite ook een bouwopgave.”
Vervolg en oproep voor bedrijven
Het project is net van start gegaan en de eerste gesprekken zijn gevoerd. De komende periode gaat Jan-Willem nog volop in gesprek met lokale bedrijven en bedrijven uit de bedrijfsafvalsector, om tot een eerste inventarisatie en advies te komen voor Gemeente Den Haag. We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen rondom dit project.
Is jouw bedrijf actief in het Central Innovation District of de Binckhorst en heb jij ideeën voor dit project of zou jij willen meewerken aan gezamenlijke bedrijfsafvalinzameling? Neem dan contact op met Jan-Willem Dikmans.