Centraal loket ontheffingen voor zero-emissiezone van start

Gisteren ging het centraal loket ontheffingen voor de zero-emissiezone van start. De RDW heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het loket ingericht. Vanaf nu kun je hier als bedrijf of particulier een ontheffing aanvragen die je mogelijk nodig hebt om per 1 januari '25 in de verschillende zero-emissiezones in Zuid-Holland in te mogen rijden.

Vanaf 1 januari '25 gaan in Zuid-Holland in verschillende steden de zero-emissiezone in. Dan zijn oudere brandstof bestel- en vrachtauto’s niet meer toegestaan in die zone en dienen zij uitstootvrij te zijn. Dit betekent niet dat alle ondernemers op 1 januari uitstootvrij moeten zijn: er geldt tot 2030 een overgangsfase, waarbij verschillende vrijstellingen zijn ingesteld om de overstap voor ondernemers haalbaar te maken. Het ontheffingenbeleid is daar onderdeel van.

Ontheffing aanvragen?

Met een kentekencheck kan je als ondernemer gemakkelijk zien tot wanneer jouw voertuig de zone nog in mag. Mag jouw voertuig de zone in? Dan hoef je geen ontheffing aan te vragen.

Mag jouw voertuig de zone niet in? Dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor een ontheffing. Bij het centraal loket van de RDW vind je alle informatie over de ontheffingen die er zijn en hoe je er kunt aanvragen. Met dit nieuwe loket kun je dit vanaf vandaag al doen. Zo ben je alvast goed voorbereid! Langdurige ontheffingen kunnen maximaal 6 maanden van te voren aangevraagd worden; een dagontheffing kan maximaal 3 maanden van te voren aangevraagd worden.

Meer info? Ga naar het centraal loket ontheffingen voor de zero-emissiezone.