Fotobijschrift: Het Bloemencorso (Foto: W. Bulach)

Nieuwsbericht | 20-04-2022

Verkeersmanagement tijdens het Bloemencorso

Iedereen heeft het wel gemerkt; het is drukker op de wegen. Niet alleen omdat er minder thuisgewerkt wordt, maar ook omdat allerlei evenementen weer mogelijk zijn. Op de Regiodesk is men hierop voorbereid door vooraf maatregelen te programmeren die het verkeer slim sturen of ingezet kunnen worden wanneer het vastloopt op de weg. Dit weekend is het Bloemencorso en ook hierop zijn de wegbeheerders samen met de Regiodesk voorbereid.

Grote drukte in de Bollenstreek

Na twee jaren met coronabeperkingen vindt dit weekend het prachtige Bloemencorso weer plaats. Vrijdagavond 22 april rijdt het verlichte Bloemencorso door Noordwijkerhout en op zaterdag 23 april vertrekt het Bloemencorso vanaf 9 uur in de ochtend vanuit Noordwijk naar Haarlem. Daar komt het s’ avonds rond half 10 aan. De stoet heeft een lengte van bijna 4 kilometer een rijdt een route van 43 kilometer door acht gemeenten. Langs de route wordt wel een miljoen kijkers verwacht. Het Bloemencorso is hiermee het grootste evenement van de Bollenstreek. Bovendien is ook de Keukenhof open en wordt deze dagen dus extra drukte verwacht.

Bijzondere situatie, dus een apart regelscenario

Voor het Bloemencorso moeten weggedeeltes afgesloten worden, maar het levert ook veel extra verkeer op en dus files. Voor dergelijke situaties, waarbij grootschalige aanpassingen van het verkeer of hinder wordt verwacht, worden vooraf regelscenario’s gemaakt. Zo kan het verkeer slimmer gestuurd en beter geïnformeerd worden. In zo’n regelscenario staan welke handelingen verricht moeten worden en staan ook omleidingsadviezen op dynamische route-informatiepanelen (DRIPs) boven de weg automatisch geprogrammeerd. De wegverkeersleiders in de verkeerscentrale kunnen de handelingen dan snel verrichten en de maatregelen vlot inzetten.

Samen met de wegbeheerders en de Keukenhof

Het regelscenario is gemaakt met de betrokken wegbeheerders: Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland en gemeente Den Haag. Ook de Keukenhof was erbij betrokken. Tijdens het Bloemencorso is er een Coördinatie team fysiek aanwezig op de route. Dit team houdt contact met de Regiodesk over het verloop van de route. In dit team zit ook iemand vanuit provincie Zuid-Holland. Deze persoon geeft aan de Regiodesk door welk weggedeelte gesloten en/of weer open is zodat een scenario in- of weer uitgezet kan worden. Daarnaast houdt de Regiodesk nauw contact met Rijkswaterstaat en de Keukenhof dit weekend.

Samenwerkingspartners