Beter reistijdinformatie bij keuze A4 -A13
Vanaf januari 2022 is in verschillende fases informatie op 17 routeinformatiepanelen boven en langs de weg aangepast en verbeterd. Hiermee wordt de weggebruiker beter geïnformeerd en het verkeer beter gespreid over de A4 en de vaak minder drukke A13. Na een start met data-analyses van reistijden en onderzoek naar het ontstaan van file op de A4 is een algoritme ontwikkeld. Het algoritme houdt de filevorming rondom de Beneluxtunnel in de gaten, en voorspelt wanneer deze tot aan de Ketheltunnel groeit. Hiermee kan de sluiting van de Ketheltunnel worden voorspelt en beter reistijdinformatie worden gegeven. Onderzocht is dat op basis van deze betere, actuelere routeinformatie 2-3% van de weggebruikers een andere route neemt. Zuid-Holland Bereikbaar werkte bij dit project samen met Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en adviesbureau Arane.
Routekeuze
Op de A4 vanaf knooppunt Ypenburg richting Rotterdam staat met name in de avondspits steeds vaker file. Bij knooppunt Ypenburg maar bijvoorbeeld ook op de N470 bij Delft kunnen automobilisten kiezen om via de A4 of de A13 naar Rotterdam te rijden. Vaak is de A13, die met de komst van de A4 Delft-Schiedam minder druk is geworden, sneller dan de A4. Dit speelt helemaal bij filevorming op de A4 richting knooppunt Beneluxplein, wanneer in verband met de veiligheid het fileverplaatsingssysteem van de daar voor gelegen Ketheltunnel aan gaat en deze tunnel tijdelijk dicht gaat.
Hoe werkt het nieuwe systeem?
De oorzaak van de filevorming is onderzocht op basis van data-analyse van reistijden. Ook is een algoritme ontwikkeld om te voorspellen wanneer het file-verplaatsingssysteem van de Ketheltunnel aanslaat. Als dat gebeurt ontstaat er namelijk veel file op de A4 ten noorden van de Ketheltunnel. Het algoritme houdt hiervoor de filevorming rondom de Beneluxtunnel in de gaten, en voorspelt wanneer deze tot aan de Ketheltunnel groeit.
Tenslotte is met input uit enquête-onderzoek ook de begrijpelijkheid van de reistijdinformatie op de DRIPs en GRIPs verbeterd.
Op 15 routeinformatiepanelen in het gebied wordt nu een betrouwbaardere actuele reistijden getoond door te anticiperen op het moment van tijdelijke sluiting van de Ketheltunnel. Wanneer het reistijdverschil tussen de route via A4 en A13 groter is dan 5 minuten wordt de snelste route aangegeven. Naast panelen met tekst zijn ook twee grafische panelen actief die in beeld laten zien wáár de file staat.
De aangepaste reistijdinformatie op de DRIPs en GRIPs zijn herhaaldelijk getest en bijgesteld voor optimaal gebruik. Hierna zijn de aanpassingen definitief geïmplementeerd en in beheer genomen.
De verbeterde informatie wordt gebaseerd op basis van realtime reistijden uit Floating Car Data (FCD) in combinatie met slimme berekeningen. Deze FCD data wordt landelijk ingewonnen via navigatiesystemen en GPS locaties van mobiele telefoons.
Resultaat
De weggebruiker krijgt nu nauwkeurigere en beter te begrijpen reistijdinformatie te zien op 15 DRIPs en 2 GRIPs. Ook wordt informatie over de snelste route op dat moment op de DRIPs gezet.
In de avondspits wordt 66% van de tijd de vernieuwde informatie op de DRIPs en GRIPs getoond. Meestal wordt geadviseerd de omleiding via de A13/A20 te kiezen. Slechts 13% van de tijd wordt geadviseerd om op de A4 te blijven.
Niet alle passanten zullen omrijden omdat sommigen liever via de A4 rijden dan via de A13 of omdat ze een andere bestemming hebben dan het Kethelplein/de Ketheltunnel die op het routeinformatiepaneel staat. In de avondspits maken per uur 250 weggebruikers, die van Noord naar Zuid rijden, een andere keuze voor een snellere route. Dat is 2-3% van de weggebruikers in de spits.
Een daadwerkelijke vermindering van de file op de A4 was overigens niet meetbaar.
Zuid-Holland Bereikbaar heeft het project uitgevoerd met behulp van KTA subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Provincie Zuid-Holland.
Download de infographic.
Fotobijschrift: ZHB MovingTraffic Infographic A4 A13