Nieuwsbericht | 10-02-2022
22 tips voor hybride werken in 2022
Het CBS verwacht dat hybride werken blijft. Maar hoe doe je dat optimaal? Gelukkig zijn er een hoop bedrijven waar we wat van kunnen leren. Tijdens een webinar deelden zij hun voorbeelden en adviezen. Naar aanleiding hiervan schreef mobiliteitsmakelaar Elske van de Fliert onderstaande blog. Ontdek de 22 meest relevante tips voor 2022!
Zo vertelde Ellen van der Hel van QUION dat het
- Essentieel is om te weten hoe het gaat met collega’s, daarvoor doen zij regelmatig korte enquêtes en
- Dat je door collega’s zelf een rol te geven, je de onderlinge verbondenheid vergroot. Zo zijn er collega’s die een digitale kookworkshop verzorgen. Niks ingewikkelds, gewoon een boodschappenlijstje rondsturen en via een digitaal overleg samen lekker koken.
Shell hecht veel belang aan flexibiliteit. Bram van de Sande vertelde dat:
- Ze de collega’s motiveren om te kiezen wat bij hen past. Wel naar kantoor, maar pas na de spits? Geen probleem, en maak gerust gebruik van de deelscooter om er te komen. Niet naar kantoor? Ook geen probleem, kies dat wat bij je past.
- En zorg ervoor dat collega’s het kantoor ook echt kunnen gebruiken waar zij het voor nodig hebben: even heel geconcentreerd werken of juist om samen te komen.
Als je de maker van Autodrop bent, dan heb je natuurlijk mensen in de fabriek werken. Sanna Telderman van Concorp weet dus als geen ander dat een deel van de collega’s helemaal niet hybride kunnen werken. Hoe ga je daar mee om?
- Zet veel in op communicatie. Vrijdag thuis werken betekent niet een halve dag vrij zijn.
- En communiceer daarbij vanuit de kernwaarden van het bedrijf, dat is je leidraad.
Bij Hallmark zagen ze dat het ook belangrijk was om alles er omheen goed te faciliteren. Paul Deriks gaf dus de tips mee om:
- De administratie goed in te richten zodat mensen ook vanuit huis gewoon kunnen declareren en
- Stoelen, bureaus en computers natuurlijk goed op orde te hebben, maar ook trainingen thuiswerken te geven.
De gemeente Nissewaard zet veel in op meer samen met bewoners het beleid vorm te geven. Hester Schuiteboer gaf aan dat je met externe belanghebbenden dus:
- Goed moet kijken welke mogelijkheden er te benutten zijn, kunnen klanten misschien wat betekenen in een werkplek?
- En niet meer te denken vanuit een vaste locatie, maar daar naar toe te gaan waar het zinvol is.
Soms moet je het roer gewoon helemaal omgooien, aldus Liesbeth de Geus van Krohne:
- De stroperige organisatie kan niet meer, vorm desnoods een crisisteam om de boel op de kop te zetten en
- Stuur eens een sociale nieuwsbrief in plaats van één met alleen maar zakelijke thema’s. Bij Krohne worden juist die gewaardeerd.
Bij Aegon hebben ze corona aangepakt als kans om eens echt een beleidswijziging in te zetten. Mariska de Kruijf zet daar wel de volgende tips bij:
- Doe het samen met je collega’s, verzin met hen de oplossingen om het doel te behalen en
- Communiceer dat doel vanaf het begin heel duidelijk. Bij Aegon wist iedereen vanaf de start dat er toegewerkt werd naar 40% minder kantoorruimte.
Keuzevrijheid staat bij Siemens voorop. Daarvoor is wel wat nodig aldus Kitty Kriek:
- Namelijk dat je snel beslissingen neemt. Binnen twee weken hadden ze wereldwijd MS Teams geïmplementeerd en
- Je moet dus ook bereid zijn te investeren, anders kan je geen echte wijziging inzetten.
Over beslissen wist Paul Hardy van Waterpas Civiel wel het een en ander als tip te geven:
- Zij besloten namelijk al een tijd geleden te kiezen voor locaties die ook goed met het ov te bereiken zijn. Daardoor hebben collega’s veel meer mogelijkheden om op het werk te komen.
- Zij geven een duidelijk kader mee: twee dagen per week op kantoor (zolang er geen coronagolf is), maar zijn daar wel flexibel in. Het mag ook vier ochtenden zijn, zolang het maar in het rooster staat en collega’s dus weten wanneer je er wel en niet bent.
Niet alleen collega’s zijn belangrijk, voor Victor Thissen van bibliotheek De Boekenberg, zijn ook bezoekers, duizenden per jaar, een belanghebbende om rekening mee te houden. Daarom geeft hij mee:
- We hebben voor al onze collega’s het thuiswerken mogelijk gemaakt, door middel van individueel maatwerk en hierdoor
- Kunnen we aan bezoekers een flexibele werkplek bieden. Stel je deuren dus open voor anderen.
De ANWB pakte het grondig aan met niet alleen hybride werken, maar ook door het hele mobiliteitssysteem flexibel te reizen. Dat kan volgens Simone Eeken al makkelijk door:
- Flexibel de reiskosten te vergoeden, waarbij duurzaam reizen gestimuleerd wordt en
- Door de werkplekken op kantoor zo in te richten dat dit ook helemaal past bij flexibel werken, inclusief de IT inrichting die zowel thuis als op kantoor vlekkeloos werkt.
Kortom: genoeg manieren om eens na te denken over hybride werken. Zelf ook aan de slag met beleid voor hybride werken in de organisatie? Neem dan contact op met mobiliteitsmakelaar Elske van de Fliert!